Reklama

W wolnej chwili

Życie ze smakiem

Domowe lody

Na wakacyjne upały zimne lody to prawdziwy ratunek. Możemy je zrobić sami, bez ulepszaczy, ze składników, które sami wybierzemy.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Bananowo

SKŁADNIKI :
*3 dojrzałe banany
*50 ml kawy bądź kakao

Wykonanie:
1. Umyte banany obierz ze skóry, pokrój w plasterki i zamróź.
2. Zamrożone banany przełóż do miski, wlej zimną kawę lub zimne kakao i wszystko razem zblenduj na gładką masę. (W miarę upływu czasu blendowanie będzie łatwiejsze – banany będą miały wyższą temperaturę).
3. Podawaj z listkiem mięty.
Do bananów zamiast kawy można użyć soku z pomarańczy (w takiej samej ilości), kwaskowych owoców czy malin. Wtedy owoce również trzeba zamrozić i zblendować razem z bananami. Można je dosłodzić miodem lub dowolnym słodkim syropem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Owocowo

SKŁADNIKI :
*200 g owoców (np. truskawki, maliny)
*200 ml śmietany kremówki
*cukier do smaku

Wykonanie:
1. Owoce z cukrem zblenduj na gładką masę. (Można je wcześniej zamrozić i dopiero zblendować – wtedy dalszy czas mrożenia będzie krótszy).
2. Wymieszaj ze śmietaną.
3. Przelej do miski. Zamróź.
4. W trakcie mrożenia kilkakrotnie wymieszaj widelcem lub zblenduj, np. co pół godziny.

Cytrynowo

SKŁADNIKI:
*5 cytryn
*220 ml wody
*200 g cukru (ilość cukru dostosuj do własnych preferencji)

Reklama

Wykonanie:
1. Cytryny dokładnie umyj, sparz i osusz. Zetrzyj skórkę z 2 cytryn na tarce z drobnymi oczkami.
2. Podgrzej wodę z cukrem, dodaj skórkę z cytryny. Nie gotuj. Wystudź.
3. Wyciśnij sok z cytryn, dodaj do wychłodzonego syropu, wymieszaj.
4. Przelej do naczynia (w niższym szybciej się zamrozi), wstaw do zamrażarki. Mieszaj co 30-40 min.
5. Na koniec mrożenia gęsty sorbet można zblendować, żeby nabrał puszystości. Wtedy trzeba jeszcze na kilkanaście minut wstawić go do zamrażalnika.

Śmietankowo

SKŁADNIKI:
*400 ml śmietanki
*150 g mleka skondensowanego słodzonego
*125 g serka mascarpone (pół opakowania)

Wykonanie:
1. Śmietanę ubij na sztywno.
2. Dodaj mleko skondensowane i serek mascarpone, dokładnie wymieszaj mikserem na wolnych obrotach.
3. Przełóż do pojemnika lub kilku mniejszych. Zamróź.
4. Wyjmij na kilka minut przed podaniem. Do lodów przed włożeniem do zamrażalnika można dodać owoce, orzechy czy kawałki czekolady.

Tradycyjnie

SKŁADNIKI:
*1/2 l mleka
*150 ml śmietanki
*4 żółtka
*1/2 szklanki cukru
*cukier wanilinowy

Wykonanie:
1. Podgrzej mleko ze śmietanką i cukrem wanilinowym. Nie dopuść do wrzenia i przypalenia.
2. Żółtka z cukrem utrzyj mikserem na puszystą masę.
3. Ubijając je nadal, wlewaj do nich powoli ciepłe mleko ze śmietanką.
4. Przełóż masę do pojemnika i włóż do zamrażalnika. Co pół godziny zamieszaj.

Owocowe kostki

Zamiast zwyczajnych kostek lodu można użyć kostek owocowych. Wystarczy małe owoce (maliny, jagody) lub pokrojone większe ułożyć w pojemniku na kostki lodu, zalać zimną wodą i zamrozić. Nadadzą napojom delikatny owocowy smak i będą się ciekawie prezentowały.

2024-07-01 18:46

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Uroczystość Wszystkich Świętych i Dzień Zaduszny

1 listopada Kościół katolicki obchodzi uroczystość Wszystkich Świętych. Dzień ten kojarzy się dla wielu ze zniczem, z grobem bliskich osób, z cmentarzem, dla innych z wiązanką kwiatów, jeszcze dla innych z modlitwą i pamięcią o tych, którzy wyprzedzili nas w drodze do wieczności. Nie mniej jednak w tym dniu udajemy się z całymi rodzinami na cmentarz i nawiedzamy groby naszych bliskich, przyjaciół, rodziców, krewnych, znajomych, stawiając kwiaty, zapalając ten "płomyk nadziei", wierząc, że już cieszą się oni chwałą w domu Ojca Niebieskiego. Kościół w tym dniu oddaje cześć tym wszystkim, którzy już weszli do chwały niebieskiej, a wiernym pielgrzymującym jeszcze na ziemi wskazuje drogę, która ma zaprowadzić ich do świętości. Przypomina nam również prawdę o naszej wspólnocie ze Świętymi, którzy otaczają nas opieką.
CZYTAJ DALEJ

Francja: Demoniczna impreza halloweenowa w kościele

2025-10-30 21:44

[ TEMATY ]

Francja

Karol Porwich/Niedziela

W zabytkowym XVII-wiecznym dawnym kościele, gdzie nadal znajdują się grobowce dwóch biskupów, 31 października ma się odbyć impreza halloweenowa, na którą zgodę wydała mer miasta.

31 października 2025 roku Montpellier stanie w obliczu duchowego skandalu o niezwykłej wadze. W dawnym XVII-wiecznym kościele znanym jako Maison des Chœurs odbędzie się wydarzenie zatytułowane „Ex Tenebris Lux – Dark Halloween”.
CZYTAJ DALEJ

Spacer po Rzymie kard. Newmana

2025-11-01 22:15

Fot. CBCEW/Marcin Mazur/Vatican Media

Św. John Henry Newman

Św. John Henry Newman

Od 1 listopada Kościół będzie miał nowego Doktora, św. Johna Henry’ego Newmana. O tym anglikańskim konwertycie, pokornym i niestrudzonym poszukiwaczu Prawdy, rozmawiałem podczas spaceru po Rzymie z wybitnym znawcą kard. Newmana, jakim jest ks. Hermann Geissler. Mało kto wie o związkach kard. Newmana z Rzymem. Aby przypomnieć pobyty Kardynała w Wiecznym Mieście odwiedziłem miejsca z nim związane z ks. Geisslerem.

- By odbyć spacer po Rzymie i odwiedzić miejsca związane z kard. Newmanem wyznaczył mi Ksiądz spotkanie przed monumentalnym budynkiem Propaganda Fide (Propaganda Wiary, dawna nazwa Kongregacji Ewangelizacji Narodów i Krzewienia Wiary), tuż obok Placu Hiszpańskiego. Dlaczego?
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję