Reklama

Zdrowie

Dietetyk radzi

Pigwa

To jeden z najstarszych gatunków owocowych uprawianych na świecie.

Niedziela Ogólnopolska 47/2024, str. 62

[ TEMATY ]

zdrowie

owoce

pigwa

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Pierwotnie wywodzi się z Azji, lecz za największych jej producentów uznaje się kraje takie jak: Turcja, Chiny, Argentyna, Maroko czy Rumunia. W Polsce uprawiana jest na małą skalę. Duże białe lub różowe kwiaty pigwy osadzone są na krzewie bądź niewielkim drzewie. Owoce pigwy dojrzewają w okolicach października, jednak ze zbiorami warto poczekać do pierwszych przymrozków.

Surowa pigwa jest owocem niskokalorycznym, w 100 g znajduje się ok. 57 kcal. Jest źródłem witamin: C, A, B1, B2, B3, B6, i kwasu pantotenowego. Dostarcza również żelaza, magnezu oraz boru, glinu i manganu.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Smak miąższu pigwy uzależniony jest od odmiany. Owoc charakteryzuje się kwaśnym, a nawet gorzkim smakiem, w związku z czym nie spożywa się go w postaci surowej. Dzięki zawartości witaminy C oraz występującym w pigwie kwasom organicznym jest ona stosowana w profilaktycznych domowych kuracjach w okresie jesienno-zimowym. Pomaga w zwalczaniu infekcji, skracając czas jej trwania.

Zawartość witaminy A, kwasu foliowego oraz niacyny sprawia, że pigwa ma właściwości przeciwzapalne oraz antyalergiczne. W związku z tym polecana jest osobom z podrażnieniami oraz ze stanami zapalnymi skóry.

Reklama

Zawartość składników bioaktywnych przyczynia się do obniżania ciśnienia krwi, regulacji poziomu glukozy, a także obniżania poziomu złego cholesterolu. Dzięki tym właściwościom pigwę zaleca się w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego. Nasiona pigwy są idealnym środkiem na dolegliwości żołądkowe. Łagodzą niestrawność, zgagę, a także refluks żołądkowo-przełykowy. Zalecane są również podczas nadmiernej fermentacji jelitowej, w stanach zapalnych przewodu pokarmowego oraz osobom z wrzodami żołądka.

Owoce oraz nasiona pigwy wykazują właściwości przyspieszające trawienie, a także wspomagają przemianę materii. Nie ma zbyt wielu przeciwwskazań do spożywania owoców pigwy. Na ilość i częstość spożycia tych owoców powinny jednak zwracać uwagę osoby ze stwierdzoną alergią, gdyż kontakt z alergenem może wywołać niepożądaną reakcję organizmu.

Pigwę spożywa się w formie przetworów – jest wykorzystywana do przyrządzania soków, syropów, galaretek czy dżemów. Idealnie sprawdzi się jako zamiennik cytryny do herbaty czy dodatek do ciast. Z uwagi na fakt, że pigwę spożywa się w formie przetworów (często z zawartością cukru), ich spożycie musi być kontrolowane u osób z cukrzycą.

2024-11-19 11:04

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Lublin: ABW zatrzymała studenta podejrzewanego o przygotowywanie masowego zamachu

2025-12-16 09:23

[ TEMATY ]

zamach

Adobe Stock

Prokurator przedstawił Mateuszowi W. zarzut dotyczący podejmowania działań przygotowawczych do przeprowadzenia zamachu terrorystycznego, który mógł skutkować śmiercią lub ciężkimi obrażeniami wielu osób – poinformowała we wtorek Prokuratura Krajowa. Wcześniej rzecznik koordynatora służb specjalnych Jacek Dobrzyński przekazał, że zatrzymany przez ABW jest studentem KUL.

Mężczyzna został zatrzymany 30 listopada przez funkcjonariuszy ABW „w trybie niecierpiącym zwłoki” w związku z zachodzącym podejrzeniem, iż przygotowywał on zamach terrorystyczny z użyciem materiałów wybuchowych.
CZYTAJ DALEJ

Myśl na tydzień - bp Piotr Kleszcz OFMConv

2025-12-15 14:52

[ TEMATY ]

Myśl na tydzień

Bp Piotr Tomasz Kleszcz

eposkopat.pl

Biskup Piotr KLESZCZ OFMConv - Biskup Pomocniczy Archidiecezji Łódzkiej

Biskup Piotr KLESZCZ OFMConv - Biskup Pomocniczy Archidiecezji Łódzkiej
23.12.2025 – 29.12.2025 Bóg wymaga od nas miłości, dlatego że On pierwszy nas miłością obdarował. Wyjątkowo doświadczamy tego w okresie świąt Bożego Narodzenia – świąt miłości Boga.
CZYTAJ DALEJ

Rzecznik KUL: student zatrzymany przez ABW został natychmiast zawieszony

2025-12-16 12:41

[ TEMATY ]

KUL

KUL

Decyzja o zawieszeniu studenta zatrzymanego przez ABW była natychmiastowa. Została podjęta 8 grudnia, gdy tylko pismo sądu w tej sprawie dotarło na KUL - poinformował rzecznik KUL Wojciech Andrusiewicz podczas briefingu zorganizowanego we wtorek przez uczelnię w związku z informacją o zatrzymaniu studenta podejrzanego o przygotowywanie zamachu terrorystycznego. - Ubolewamy, że taka sytuacja dotyczy studenta Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego, choć to student pierwszego roku - podkreślił rzecznik.

Rzecznik prasowy KUL Wojciech Andrusiewicz poinformował, że 8 grudnia na Katolicki Uniwersytet Lubelski dotarło pismo z sądu rejonowego Szczecin Prawobrzeże i Zachód o tymczasowym aresztowaniu studenta KUL, które zostało zastosowane wobec wskazanego studenta 2 grudnia.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję