Reklama

Z zakonnej kuchni

Gotujemy z resztek

Wydawać by się mogło, że resztki jedzenia pozostałe po świętach nie nadają się już do spożycia. Ale wszystko zależy od naszej kreatywności i chęci zużycia tych produktów. Podpowiadamy, co można zrobić, by ich nie zmarnować.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Grzanki do zup

SKŁADNIKI :
* resztki chleba pszennego pokrojonego w kostkę grubości 1,5 cm
* olej
* sól
* mielony czarny pieprz albo chili w proszku
* suszone zioła (tymianek, rozmaryn, oregano, majeranek)

Wykonanie:
1. Olej i przyprawy wymieszaj i odstaw na godzinę. Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C.
2. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w torebce foliowej i wysyp na blachę do pieczenia.
3. Zapiekaj ok. 10 min, w zależności od stopnia wysuszenia chleba.
4. Po ostudzeniu przechowuj w zamkniętym pojemniku. Podawaj do zup lub innych potraw, najlepiej ze zmiażdżonym czosnkiem i innymi świeżymi ziołami.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Placki z gotowanych ziemniaków

SKŁADNIKI :
* 1 średnia cebula
* 1 kg ziemniaków gotowanych poprzedniego dnia
* 2 jajka
* 1 ząbek czosnku
* sól, pieprz
* 1-2 łyżki mąki pszennej uniwersalnej
* olej do smażenia

Reklama

Wykonanie:
1. Cebulę pokrój drobno i zeszklij na oleju.
2. Ziemniaki przeciśnij przez praskę, wymieszaj z jajkami, posiekanym czosnkiem, cebulą, przypraw solą, pieprzem. Dodaj trochę mąki, aby powstała zwarta masa, i uformuj nieduże placki.
3. Smaż partiami z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu; możesz też zapiekać placki w piekarniku w temperaturze 180°C, do czasu, aż powstanie złota skórka. Podawaj z ulubioną surówką.

Poświąteczne kotlety

SKŁADNIKI :
* 2 czerstwe bułki
* 7 łyżek mleka
* 6 jajek ugotowanych na twardo
* 10 dag resztek gotowanej szynki
* 1 cebula
* łyżka płynnego masła lub margaryny
* sól, mielony czarny pieprz
* natka pietruszki, szczypiorek

Wykonanie:
1. Bułki pokrój i namocz w mleku.
2. Jajka pokrój drobno i rozgnieć widelcem. Szynkę drobno pokrój. Cebulę obierz, drobno pokrój i oprósz solą.
3. Odciśnij mleko z bułki. Zmieszaj dokładnie rozdrobnione składniki, przypraw i uformuj małe kotlety.
4. Krótko smaż je z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Podawaj posypane pietruszką i szczypiorkiem.

Smażone serowe placki

SKŁADNIKI:
* 1 cebula
* resztki czerstwych bułek, bagietek (jasne pieczywo bez ziaren)
* mleko
* 2-3 jajka
* świeże zioła
* sól, pieprz, tarta gałka muszkatołowa
* resztki sera żółtego
* 2 ugotowane ziemniaki
* masło klarowane

Wykonanie:
1. Cebulę obierz, drobno posiekaj, oprósz solą, pieprzem i zeszklij.
2. Miąższ bułek pszennych (jasnego pieczywa) rozdrobnij, dodaj trochę letniego mleka, 2-3 jajka (w zależności od ilości pieczywa), posiekaną natkę pietruszki lub inne ulubione zioła, szczyptę gałki muszkatołowej.
3. Dodaj starty lub pokrojony w drobną kostkę ser żółty – jego ilość powinna stanowić ok. 1/3 części całej masy. Zagnieć składniki z ugotowanymi ziemniakami.
4. Uformuj małe placki wielkości kotletów mielonych i usmaż je na maśle klarowanym. Serwuj z sałatą i jogurtem.

Zapiekanka z szynką

SKŁADNIKI:
* 15 dag makaronu świderki
* 1/2 cebuli
* 1/2 czerwonej papryki
* resztki szynki – ok. 20 dag
* 1/2 kostki sera typu feta
* 10 pomidorków koktajlowych
* ? 1 jajko
* 200 ml śmietanki
* przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, bazylia, szczypta chili
* 10 dag mozzarelli

Wykonanie:
1. Makaron ugotuj wg wskazówek na opakowaniu.
2. Cebulę i paprykę pokrój w paseczki, a szynkę w kostkę i wszystko podsmaż na patelni.
3. Makaron i podsmażone warzywa z szynką przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj fetę i pokrojone pomidorki.
4. Jajko wymieszaj ze śmietaną i przyprawami, zalej makaron z warzywami. Na wierzch zetrzyj mozzarellę.
5. Zapiekaj 25-30 min w temp. 180oC.

2025-04-23 07:45

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Cukinia w panierce

Niedziela Ogólnopolska 33/2018, str. 58

[ TEMATY ]

przepisy

Graziako

Cukinia to świetne warzywo na każdą okazję, choć u nas wciąż zbyt mało popularne. Można ją piec, smażyć, zapiekać i nadziewać. My proponujemy bardzo prosty sposób na pyszne danie.

Składniki: • 2 duże cukinie lub 2 bakłażany • 2 łyżki mąki • 2 jajka • 2-3 łyżki bułki tartej • olej lub oliwa do smażenia • sól
CZYTAJ DALEJ

Król Karol III przybył do Watykanu

2025-10-23 12:01

[ TEMATY ]

Watykan

król Karol III

królowa Camilla

wizyta państwowa

PAP

Król Karol III jest już w Watykanie

Król Karol III jest już w Watykanie

Król Anglii Karol III i królowa Camilla przybyli do Watykanu z wizytą państwową. Jest to pierwsze spotkanie angielskiego monarchy z papieżem Leonem XIV i bez wątpienia można je nazwać historycznym, ponieważ po raz pierwszy od czasu rozłamu, 500 lat temu, głowa Kościoła katolickiego i głowa Kościoła anglikańskiego będą modlić się razem.

Po przybyciu i powitaniu na dziedzińcu św. Damazego o godz. 11:00 rozpoczęła się audiencja u Ojca Świętego w Bibliotece Watykańskiej, a o godz. 11:45 rozpoczną się spotkania równoległe. Podczas gdy król Anglii spotka się z kardynałem Pietro Parolinem w Sekretariacie Stanu, królowa odwiedzi Kaplicę Paulińską. O godz. 12.10 w Kaplicy Sykstyńskiej odbędzie się historyczna modlitwa ekumeniczna w intencji troski o stworzenie, zorganizowana przez Dykasterię ds. Popierania Jedności Chrześcijan.
CZYTAJ DALEJ

Licheń: zakończyło się 155. Zebranie Plenarne Wyższych Przełożonych Zakonów Męskich w Polsce

2025-10-23 15:14

[ TEMATY ]

Licheń

zebranie plenarne

Zakony Męskie

zyciezakonne.pl

155. Zebranie Plenarne Konferencji Wyższych Przełożonych Zakonów Męskich w Polsce

155. Zebranie Plenarne Konferencji Wyższych Przełożonych Zakonów Męskich w Polsce

W licheńskim sanktuarium zakończyło się trwające od 20 do 22 października 155. Zebranie Plenarne Konferencji Wyższych Przełożonych Zakonów Męskich w Polsce (KWPZM). W spotkaniu o charakterze sprawozdawczo-wyborczym wzięli udział wyżsi przełożeni zakonni oraz delegaci nieobecnych przełożonych z całej Polski.

Zebranie otworzył ks. Dariusz Wilk CSMA, przewodniczący KWPZM, przedstawiając sprawozdanie z dotychczasowej działalności Konferencji oraz witając nowo mianowanych przełożonych. W programie spotkania znalazły się również prezentacje sprawozdań ekonoma, dyrektora Forum Współpracy Międzyzakonnej oraz Komisji Rewizyjnej. Kluczowym punktem obrad były wybory nowych władz KWPZM. Przewodniczącym został ks. Dariusz Wilk, michalita, wiceprzewodniczącym - o. Łukasz Wiśniewski, dominikanin. Wybrano również członków Konsulty oraz Komisji Rewizyjnej.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję